Cei care nu anunta asociatia de proprietari si administratia fiscala ca intentioneaza sa modifice suprafata utila pot primi o amenda intre 200 si 1.000 de lei. Pentru necomunicarea suprafetei utile se poate da si un avertisment.

Daca nu se permite accesul in locuinta presedintelui asociatiei/unui membru al comitetului executiv/administratorului si unei persoane calificate pentru reparatiile ce trebuie facute proprietatii comune (si pentru care e absolut necesar accesul in locuinta), se poate da o amenda intre 500 si 3.000 de lei.

Proprietarii care pun in pericol integritatea structurii cladirii sau a altor apartamente ori buna functionare a instalatiilor ar putea sa fie amendati cu sume intre 500 si 3.000 de lei.

Acestia risca sa fie amendati cu o amenda intre 5.000 si 10.000 de lei daca schimba destinatia locuintei sau spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta fara autorizatiile si aprobarile legale. Aceeasi amenda este prevazuta si pentru modificarea aspectului proprietatii comune de catre proprietari, precum si a elementelor constructive fara respectarea Legii asociatiilor.

De asemenea, proprietarii care nu fac lucrarile de intretinere/reparatii/inlocuire ce tin de proprietatea individuala, daca prin asta se pot produce prejudicii celorlalti proprietari, vor risca tot o amenda intre 5.000 si 10.000 de lei.

Noi reguli pentru administratori

Se anunta schimbari si pentru administratorii blocurilor. Astfel, acestia trebuie sa-si procure cate un certificat de calificare profesionala, pana pe 28 septembrie 2019.

De asemenea, administratorul nu va mai putea vota in numele unui proprietar, ci doar un alt proprietar o poate face cu mandat la sedinta de bloc.

Daca membrii asociatiei de proprietari vor, il pot obliga pe administrator sa isi faca polita de asigurare.

Odata cu intrarea in vigoare a legii, asociatia trebuie sa aiba un cont unic bancar, prin care sa circule toti banii acesteia, iar administratorii nu vor mai putea face plati catre furnizori sau pentru diverse lucrari decat prin acest con